Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Rokovi za ispitivanje ventilacije

13.5.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Koji su i gdje su propisani rokovi za ispitivanje sustava ventilacije u proizvodnim prostorima i laboratorijima. Jedini propis u kojem su propisani rokovi (1 godina), a uključuju ventilaciju je TEHNIČKI PROPIS O SUSTAVIMA VENTILACIJE, DJELOMIČNE KLIMATIZACIJE I KLIMATIZACIJE ZGRADA NN 3/2007, ali on se ne primjenjuje na navedene prostore:

– prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom,

– sustave namijenjene za odvođenje dima i topline nastalih u požaru,

– čiste prostore (kao što su operacijske dvorane, prostori za ispitivanje lijekova, dijelovi

laboratorija, mikro i nanotehnologija i sl.),

– skloništa,

– garaže,

– industrijske objekte i proizvodne pogone,

– skladišta

Odgovor:

Ispitivanje sustava ovise o namjeni prostora unutar grane u kojoj se koristi, procjeni rizika, klasi prostora i o samom korisniku koji propisuje intervale testiranja, zamijene i svega ostalog potrebnog za funkcioniranje sustava.

Pregledi i ispitivanja sustava ventilacije, djelomične klimatizacije i klimatizacije prostora obavljaju se na temelju odredbi Zakona o zaštiti na radu (N.N. br. 71/14., 118/14., 94/18, 96/18) i Zakona o zaštiti požara (N.N. br. 92/10). Ispitivanja se obavljaju u skladu s Tehničkim propisom o sustavima ventilacije, djelomične klimatizacije i klimatizacije zgrada (N.N. br. 3/07), te Tehničkim propisom o sustavima grijanja i hlađenja zgrada (N.N. br. 110/08), a sukladno normi HRN EN 12599.

U članku 14. Zakona o zaštiti na radu navodi se da ako u pravnom poretku Republike Hrvatske nisu na snazi pravna pravila zaštite na radu koja bi poslodavac trebao primijeniti radi sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, primjenjivat će priznata pravila zaštite na radu koja podrazumijevaju norme, pravila

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: