Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Mora li djelatnik ići u ovlaštenu ustanovu za osposobljavanje odraslih kako bi stekao zvanje rukovatelja motornom pilom.

22.11.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.11.2.2 Mora li djelatnik ići u ovlaštenu ustanovu za osposobljavanje odraslih kako bi stekao zvanje rukovatelja motornom pilom.

Darko Palačić, dr.sc

Poštovani,

molim Vas jednu informaciju. U firmi nam se ukazala potreba za rad s motornom pilom. Pitanje je, je li dovoljno da ja kao stručnjak zaštite na radu osposobim djelatnika za rad na siguran način s motornom pilom (poštivajući sve zakonske propise, izradim priručnik, upute, riješimo test, praktično osposobljavanje...) ili taj djelatnik mora ići i u ovlaštenu ustanovu za osposobljavanje odraslih kako bi stekao zvanje rukovatelja motornom pilom.

Odredbom članka 3. stavka 1. podstavka 1. Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada (N.N.br. 5/84), propisano je da rukovanje i upravljanje strojevima i uređajima na mehanizirani pogon na kojima se ne može primijeniti zaštita od mehaničkih opasnosti spada u poslove s posebnim uvjetima rada, za koje radnik koji obavlja takve poslove mora ispunjavati određene uvjete glede dobi, stručne osposobljenosti, zdravstvenog stanja odnosno psihičke sposobnosti.

Iako je nadležno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dana 22.01.2018. godine objavilo mišljenje u kojem se navodi da rad sa ručnom motornom (lančana) pilom ne spada u poslove s posebnim uvjetima rada, naknado je to mišljenje povučeno te više nije dostupno na internetskim stranicama Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u rubrici „Stručna mišljenje”.

Iz navedenog se zaključuje da rad sa ručnom motornom (lančana) pilom spada u poslove s posebnim uvjetima prema članka 3. stavka 1. podstavka 1. Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada (N.N.br. 5/84) rukovanje i upravljanje strojevima i uređajima na mehanizirani pogon na kojima se ne može primijeniti zaštita od mehaničkih opasnosti.

Uvjeti koje moraju ispunjavat radnici na poslovima rukovanje i upravljanje strojevima i uređajima na mehanizirani pogon na

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: