danas je 16.4.2024

Input:

Korištenje radne odjeće u kuhinjama

17.5.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Javljam se s upitom nastavno na korištenje radne odjeće (uniforme, odn. konkretno uniformiranih majica) u kuhinjama na poslovima pripreme jela, koja nije klasificirana kao posebna OZO, odnosno za istu nisu propisani posebni zahtjevi zaštite prema EU normama.

S obzirom da radnici u kuhinji rade u uvjetima povišenih temperatura, posebice u ljetnim mjesecima, korištenje majica s dugim rukavima vrlo često uzrokuje neudobnost i preznojavanje radnika, iako ista može poslužiti kao oblik zaštite kod slučajnih (manjih) prskanja uljem prilikom pripreme hrane.



Smije li poslodavac radnicima u kuhinji (kuharima) tijekom ljetnih mjeseci omogućiti korištenje majica s kratim rukavima na poslovima pripreme jela, u cilju pružanja veće udobnosti, manjeg znojenja ruka (rashlađivanje ekstremiteta) prilikom obavljanja poslova?

Odgovor:

Uporaba radne i zaštitne odjeće u djelatnosti pripreme hrane nije samo pitanje zaštite na radu, već je ona uređena i nekim drugim propisima